Rijden onder invloed
In artikel 8 van de Wegenverkeerswet 1994 is rijden onder invloed strafbaar gesteld. Dit geldt voor rijden in de auto, maar ook als u op de fiets of snorfiets/brommer rijdt. Rijden onder invloed van alcohol is volgens de wet strafbaar vanaf 220 µg/l, te weten ongeveer twee glazen alcohol.
Nadat u bent aangehouden vanwege bijvoorbeeld een blaastest op straat door de politie en u wordt meegenomen door de politie naar het politiebureau, volgt op het politiebureau en ademanalyse en, in sommige gevallen, een bloedtest. Deze onderzoeken zijn aan allerlei regels gebonden. Een advocaat kan voor u nagaan of deze regels op de juiste manier zijn gevolgd.
Op rijden onder invloed kunnen forse straffen volgen. Zo worden geldboetes in bepaalde gevallen ook gecombineerd met een al dan niet voorwaardelijke rijontzegging. Bijvoorbeeld, in het geval dat meer dan 570 µg/l is vastgesteld, geven de LOVS richtlijnen bij een first offender aan dat een geldboete gecombineerd zou moeten worden met een onvoorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. Dit betekent dat u dan 6 maanden niet mag rijden. Tevens zorgt een onherroepelijke veroordeling voor rijden onder invloed ervoor dat uw een strafpunt krijgt op uw rijbewijs. Bij twee strafpunten wordt uw rijbewijs van rechtswege ongeldig verklaard. Dit betekent dat u uw rijbewijs opnieuw zal moeten halen. Deze regeling dient niet te worden verward met een rijbewijs voor een beginnend bestuurder, deze regeling geldt voor iedereen! Gelet op het voorgaande is het raadzaam om een advocaat mee te nemen naar uw zitting. Mr. Noordanus heeft al veel soortgelijke zaken behandeld en kan u dan ook op een juiste wijze bijstaan ter zitting.
Disclaimer
Aan de teksten op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Ook dienen deze teksten niet als juridisch advies. Voor juridisch advies dat is toegespitst op uw specifieke situatie dient u in contact te treden met het advocatenkantoor.